I barseltiden (ukene etter fødselen)

Hos oss kan du benytte akupunktur for å redusere omfanget av diverse plager man kan ha, både under og etter et svangerskap.

Ønsker du å se hva vi kan hjelpe til med under graviditeten?

For lite morsmelk, vanskelig å amme

Den store melkeproduksjonen kommer først skikkelig i gang fra 2.-3. dag etter fødsel. Hvis brystene er forstørrede og melkesprengte, men lite eller ingen melk kommer ut, kan akupunktur brukes for å hjelpe til med utdrivningsrefleksen og for å åpne melkegangene. Tette melkeganger kan føre til bryst betennelse. Mange opplever resultat allerede under behandlingen og kan amme barnet rett etter behandling.

Om det er for lite melkeproduksjon, kan akupunktur bidra med å øke produksjonen. Dette tar noe lengre tid enn ved tette melkeganger.

Lite energi og følelse av utmattelse

I barselstiden er det mange som føler seg sliten og trøtt. Dette på grunn av selve fødselen og lite søvn. I tillegg kan kroppen vise tegn til at den er sliten (se også punktene under). Akupunktur kan benyttes for å styrke kroppen generelt for å bidra til at formen kommer gradvis, men sikkert tilbake igjen.

Det også viktig å ta godt vare på seg selv i denne tiden. Sov når babyen sover og «la humla suse»! Og glem ikke å få i deg næringsrik mat og nok hvile.

Vannlatingsvansker

Det er anbefalt å utføre knipeøvelser av muskulaturen i bekkenet og underliv, både før og etter en fødsel. Dette for å unngå vannlatingsvansker som for eksempel inkontinens, og for å styrke muskulaturen i bekkenbunnen. Likevel er det noen som plages og som føler at knipeøvelsene ikke styrker nok til at problemet løses. Andre kan også merke at de ikke har nok kraft til å utøve knipeøvelsene. Akupunktur kan da benyttes for å balansere og styrke energien i blant annet blære og underliv.

Psykiske plager

Mange kan føle seg noe nedtrykt og ha en mild nedstemthet noen få dager etter fødsel. Dette på grunn av de store hormonforandringene som skjer etter fødselen. I de fleste tilfeller vil dette gå over i løpet av noen få dager. Derimot er det noen som har vedvarende symptomer på psykiske plager som nedstemthet, irritabilitet, humørsvingninger og søvnproblemer. Dette ses ofte i en sammenheng med at kvinnen føler seg sliten og utmattet.

Akupunktur kan i følge kinesisk medisin bidra til å balansere og styrke energien i kroppen. Som skrevet, viser studier at akupunktur stimulerer til utskillelse av signalstoffene serotonin og endorfiner som er viktig i regulering av blant annet humør og søvn (se punkt for forskning på akupunktur).

Svette

Flere sliter med spontan svette etter liten eller ingen aktivitet, og/eller nattesvette. Dette kan oppstå spesielt etter en lang og slitsom fødsel. Unormal og for mye svetting er i følge kinesisk medisin et tegn på en ubalanse som er svekkende. Akupunktur kan benyttes for å redusere svette og/eller stoppe nattesvette ved å regulere temperaturen i kroppen.

Forstoppelse

Mange opplever forstoppelse etter fødsel. Akupunktur kan bidra til å regulere funksjonen i tarmene, slik at forstoppelse unngås.

Hemoroider

Hemoroider skyldes økt trykk i bekkenets vener, noe som kan oppstå under forstoppelse, svangerskap og fødsel. Man kan ha indre og/eller ytre hemoroider. Hovedsymptom er ubehag eller smerte i endetarm, kløe og blødning. For å redusere ubehaget ved hemoroider, kan akupunktur benyttes.

Forskning

Vi gjør oppmerksom på at noen av disse problemstillingene foreløpig mangler gode forskningsstudier på akupunktur. Mange av disse problemstillingene er basert på de kinesiske, klassiske tekstene og akupunktørens erfaring.