Triggerpunktbehandling

TriggerpunktbehandlingEt triggerpunkt er et hyperirritabelt punkt i muskelen, også kalt for muskelknute. Disse kan gi en smerteutstråling til en annen del av kroppen og hindrer optimal sirkulasjon til vevet. I mange tilfeller kan de være årsak til redusert bevegelighet i muskler, skape smerte og gi en betennelsesfølelse (banking, murring, verking, stikking).

Triggerpunktsbehandling med nåler er det flere terapeuter som benytter seg av i sin behandling (fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater osv.). Behandlingen blir ofte kalt Dry needling, nålebehandling eller IMS (intra muskulær stimulering). Denne type nålebehandling vil alltid være en del av behandlingen du får hos oss ved muskel- og skjelett lidelser, i tillegg til klassisk akupunktur.

Noen triggerpunkter kan gi smerte i selve årsaksområdet eller gi en strålende smerte, nummenhet og/eller prikking ut i andre steder enn der årsaken ligger. Mange av triggerpunktene ser ut til å ligge over akupunkturpunkter eller langs de såkalte meridianene på kroppen. Akupunktøren setter derfor nåler både lokalt i muskelen samtidig som hun bruker akupunkturpunkter distalt (lenger bort fra kroppen). Disse distale punktene ligger oftest på hendene eller på føttene. I de fleste forskningsstudier som omhandler behandling av smerte med akupunktur, utføres på denne måten.

Det er en fordel å ha en solid utdanning uansett hvilken profesjon den enkelte terapeut har når man jobber med akupunktur og nålebehandling. Går du til en som er medlem av Akupunkturforeningen, kan du være sikker på at akupunktøren har en faglig tyngde med en solid utdanning som bygger på gode studier i akupunktur.

Ved bruk av nåler behandler man direkte mot triggerpunktene uten at det irriterer senefester og ledd, men man kan også bruke massasje for å fjerne triggerpunktene, spesielt de overfladiske. På områder der det er risikabelt å sette nåler, velger akupunktøren massasje eller kopping (f. eks. mellom skulderbladene).